2012/12/20

Maailmanloppu 21.12.2012?

Maailmanlopun ennustukset


Jos et tiedä että tälle päivälle 21.12.2012 on ennustettu maailmanloppu, niin taidat olla aika pihalla maailmanmenosta (tai ainakin uutisista). Tuskin olemme selvinneet millenniumista, jolloin kaikki pelkäsivät että tietokoneet lakkaavat toimimasta ja että lentokoneita putoaa, kun uutta kriisiä jo pukkaa peliin. Listalta löytyy viipottavaa meteoriittia, kasvihuoneilmiötä, ja viimeisin löytö: Maya-intiaanian kalenteri, jonka väitetään ”ennustavan” maailman loppuvan. Tänään.

Monet näistä maailmanlopun ennustuksista olisivat jääneet omaan arvoonsa, ellei media olisi ollut valmis hyödyntämään ihmisten paniikkia. Huonot uutiset myyvät, hysteria vielä enemmän. Löysille faktoille perustuvat dokumentit, Hollywoodin pinnalliset elokuvat ja keltaisen lehdistön raflaavat lööpit – niistä on menestys tehty. Yksi nopea tapa selvittää ovatko Mayat oikeassa vai väärässä löytyy Matteuksen evankeliumista:
Mutta sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. - Matteus 24:36 
Teksti sanoo suoraan, että tuota hetkeä eivät tiedä:

  1. Kukaan
  2. Enkelit
  3. Poika 

Tässä rautalankamallissa Mayat voidaan lukea kuuluvan kategoriaan (1.), kukaan. Toisaalta voisimme ajatelle että jokin enkeli tai demoni olisi voinut välittää salaista tietoa heille, mutta nekin kuuluvat kategoriaan (2.), enkelit. Vaikka voimmekin suhteellisen huolimattomasti sanoa jo näin etukäteen (viimeistellessäni tätä edellisenä päivänä), että Mayat eivät tienneet maailmanlopun ajankohtaa, niin emme voi kuitenkaan kieltää että maailma tulee kerran loppumaan. Raamatun mukaan tämä ei kuiteknaan ole mikään luonnonkatastrofi kuten auringon muuttuminen supernovaksi, vaan Jeesuksen toinen tuleminen.



Maailmanloppu = Jeesuksen toinen tuleminen 

Ilmestyskirjassa Jeesus sanoo: ”Minä tulen pian” (Ilm. 3:11, 22:12). Yksi entisistä opettajistani sanoi, että tämä tarkoittaa sitä, että sitten kun Jeesus tulee, se tapahtuu pian. Uskon että tämä on oikea tulkinta ja sitä voidaan havainnollistaa elävän elämän esimerkillä. Muistan lapsena pyytäneeni isää leikkimään. Isä istui tai makoili sohvalla – riippuen siitä lukiko hän kirjaa vai sanomalehteä. Leikkimispyyntöihin Isä vastasi aina: Ihan kohta. Lopulta väsyin odottamaan ja aloin leikkimään jotain muuta. Yhtäkkiä isä nousi sohvalta laittaen kirjan sivuun ja sanoi: ”No niin, nyt leikitään.” Minun näkökulmastani isä ei ollut kiinnostunut leikkimisestä, mutta sitten kun isä sai luvun loppuun niin minä olinkin jo unohtanut koko leikin.

Kristityt eivät ole päässeet (eivätkä tule pääsemään) yhteisymmärrykseen siitä tapahtuuko maailmanloppu samassa yhteydessä kun Jeesus noutaa omansa pois, vai vasta sen jälkeen. Jotkut toki väittävät että Jeesus ei tule takaisin, mutta Raamatun selkeä opetus on että Jeesuksen todelliset opetuslapset odottavat hänen paluutaan (Matt. 25).

Seuraa juonipaljastus: Matteus 24 pitää sisällään ennustuksia ja varoituksia joista suuri osa on jo toteutunut. Vaikka luku 24 kertoo myös maailmanlopusta, sen välitön tarkoitus on kuitenkin ohjeistaa Jeesuksen opetuslapset tulevia vuosia varten.

Jeesuksen varoitukset ja ohjeet opetuslapsille

Luku alkaa sillä että opetuslapset ihastelevat temppelin rakennuksia. Jeesus ennustaa temppelin hävityksen (2). Opetuslapset tekivät hätäisen johtopäätöksen että temppelin tuhoaminen olisi merkki Jeesuksen paluusta ja maailman lopusta (3), minkä vuoksi luku on suhteellisen vaikeatulkintainen – monet tämän päivän kristityt eivät ymmärrä, että jakeet 15-28 kertovat jo toteutuneesta historiasta, eivät tulevaisuudesta.

Jakeessa 15 on mielenkiintoinen huomautus: Huomatkoon lukija tämän! Se kuulostaa tekstin keskellä aivan samalta kuin television: ”Hetkinen, seuraa tärkeä kuulutus.” Saman sävyn saa ilmaus ”kaikkien Juudessa asuvien…” Luukas 21:20 viittaa Jerusalemin piiritykseen roomalaisten toimesta samalla sanalla joka on Matt. 24:15 käännetty ”hävitys” (jotkut käännökset eivät ole huomanneet yhteyttä).

Rooman keisari Gaius Galigula yritti v. 40 jKr. sijoittaa oman patsaansa juutalaisten temppeliin, mutta ei onnistunut. Tämä patsas olisi ollut juutalaisille ”turmion iljetys” (j. 15). Se muistutti Danielin kirjan näyistä (8:13, 9:27, 11:31, 12:11), sekä siasta (juutalaisille saastainen eläin) jonka Antiokus Epifanes uhrasi temppeliin rakentamallaan alttarilla Zeuksen kunniaksi.

Galigulan yritys oli ensimmäinen varoitus joka varmasti sai apostolit ja muut opetuslapset kertomaan Jeesuksen ennustuksesta kaikille. Jeesuksen sanat jakeessa 34 muistuttivat: tuho tulee tämän sukupolven aikana. Kun Rooma vihdoin marssi kohti Jerusalemia piirittäen sen, kristityt pakenivat kaupungista ja alueelta ja pelastuivat. Monille tämä tarkoitti vaikeita aikoja, elämistä vuorilla vähäisillä resursseilla, perheiden hajoamista ja ystävien hylkäämistä. Jerusalem tuhottiin vuonna 70, ja juutalaiset saivat maansa takaisin vasta 1948!

Jeesuksen ohjeet ja varoitukset meille

Jeesuksen varoitukset etenivät aikalaisille sekä suullisesti että kirjallisesti evankeliumien välityksellä – myös Tessalonikalaiskirjeet puhuvat maailmanlopusta paljon, ja ovat varhaisimpia UT:n kirjoja. Näiden tekstien takana tuntuu kuitenkin olevan toinen ulottuvuus, aivan kuin Jeesus yrittäisi puhua rivien välistä myös kaikille tuleville sukupolville – myös meille.

Jerusalemin hävitystä ennen elettiin levotonta aikaa ja huhuja sodista pyöri kaikkialla (6). Tuollainen aika jos mikä oli otollinen väärien messiaiden ja profeettojen esiintulolle (5, 11), jotka lupailivat yhtä ja toista. Noina aikoina oli vaikea elää kristittynä, ja jotkut luopuivat uskonsa harjoittamisesta ja kääntyivät entisiä veljiään ja siskojaan vastaan (9-10).

Eikö sotia ole aina? Jatkuvasti luemme maanjäristyksistä ja tsunameista. Taannoin Australiassa meri värjäytyi veren väriseksi. On hyvä muistaa että maailmanloppu ei tule luonnollisten katastrofien seurauksena. Ne ovat osa ”synnystystuskia,” suomeksi: supistuksia. Nämä merkit eivät kerro siitä että maailmassa vallitsisi kaaos. Jerusalem tuhottiin, mutta maailma ei vielä loppunutkaan.

Jumalan suunnitelman mukaan maailma on pakko tuhota jotta se voidaan tehdä uudeksi, alkuperäisen suunnitelman mukaisesti (Ilm 21, Jes. 60). Maailmanloppu ei ole huono uutinen, vaan välttämätön ja hyvä uutinen! Silloin Jeesus vastaanottaa kuninkuutensa lopullisesti. Tuota hetkeä ennen elämä jatkuu entisellään, aivan kuten Nooan aikoina (37-39). Me tiedämme että tuo hetki on tulossa, joten voimme elää odottaen sitä ja olla valmiina ”isännän paluuta varten” (42-44). Tämän jälkeen Jeesus antaa ohjeita luvussa 25 miten ”valvotaan.”

Entä sitten?

Philip Yanceylla on hyvä ajatus, että jos juutalaiset, jotka olivat messiasprofetioiden asiantuntijoita, eivät osannut ennustaa Jeesuksen ensimmäistä tulemista, niin kuinka sitten me kuvittelemme osaavamme ennustaa hänen toisen tulemisensa? Matteuksen 24. luvun perusteella voisi olla perusteltua väittää että juuri nämä ennustukset ovat tyypillisiä väärille messiaille ja eksytyksille. Meidän tulee välttää niitä kuin ruttoa!

Mayojen kalenteri ei osunut oikeaan. Voin laittaa rahani likoon sen puolesta, että yksikään saarnaaja Internetissä ei tule osumaan oikeaan Jeesuksen paluun päivän suhteen (jos häviän, maksan kultaisilla katukivillä). Ensi viikon maanjäristykset eivät tarkoita sitä että Jeesus tulee. Yellowstonen tulivuoren purkautuminen ei tee maailmanloppua. Mikään asteroidi ei tuo Jumalan valtakuntaa. Maailmanloppua ei selitä mikään luonnollinen tapahtuma – maailmanloppu on Jeesuksen kuninkuuden julistaminen koko luomakunnalle. Nämä katastrofit enteilevät tuota tapahtumaa kuten lehdet viikunapuussa ovat merkki tulevista hedelmistä (Matt. 24:32-33), mutta eivät ole osa sitä. Jeesuksen paluu on yliluonnollinen tapahtuma.

Kristittyinä meitä kutsutaan elämään uskoen että huominen tulee, mutta samalla toivoen että sen myötä myös Jeesus tulisi takaisin. Tämänkaltainen asenne saa aikaan oikeanlaista odottamista, jota ei leimaa passiivinen odottaminen. Jeesuksen paluun odotus on kristittyjä motivoiva asia – hyvinä taloudenhoitajina haluamme pitää huolta hänen talostaan ja omaisuudestaan palvellen häntä uskollisesti kun hänen paluunsa viipyy. Sitten tulee se päivä, jolla ei ole enää huomista vaan kestää ikuisesti. Se joka kestää, voittaa!



No comments:

Post a Comment